European lockpick shop Lockpickings.com
Free shipping from 50,-
Free gifts from 45,-
30 days to reflect
Customer score of 5 star
Shopping Cart

Geocaching in Nederland

geocaching-met-geocache-schatten

Geocaching is een leuke activiteit dat zich buiten plaats vindt, waarbij deelnemers met behulp van een GPS systeem, smartphone, navigatiesysteem of andere navigatie technieken containers verstoppen en opspeuren.

Deze containers worden “geocaches” of “caches” genoemd en worden met coördinaten op specifieken locaties over heel de wereld verstopt.

Een cache is vaak een waterbestendige container waar een logboek en soms een pen of potlood inzit.

De geocacher markeert het logboek met een eigen naam en datum, zodat ze kunnen bewijzen dat de cache gevonden is. Nadat het logboek getekend is moet de geocache weer worden teruggeplaatst waar het gevonden werd.

Grote containers, zoals Tupperware (of andere plastic bakjes) of ijzeren munitiekisten, kunnen ook gebruikt worden om speeltjes of speciale geocache sierraden (met meer sentimentele waarde, dan financiële waarde) mee te delen.

Geocaching is erg vergelijkbaar met schat zoeken en het bekende Pokémon Go.

Het ontstaan van Geocaching

Geocaching werd oorspronkelijk gespeeld op een vergelijkbare manier als het 160-jaar oude spel letterboxing. Hierbij werden aanwijzingen en referenties gegeven om bezienswaardigheden op een avontuurlijke manier te vinden.

In het jaar 200 werd het GPS systeem aanzienlijk verbeterd, waardoor kleine containers op specifieke plaatsen geplaatst en getraceerd konden worden.

De eerste geocache ter wereld was een zwarte plastic emmer dat gedeeltelijk was begraven. Hier zaten wat software, filmpjes, boeken, geld, een blik bonen en een katapult in.

Deze cache werd uiteindelijk gedeeltelijk vernietigd door een grasmaaier. De blik met bonen was het enige overlevende item en is daardoor eerbiedig veranderd in een traceerbaar  item genaamd “Original Can of Beans”.

Groundspeak heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat geocaching een stuk commerciëler is en een globaler bereik heeft gekregen.

Eerste Geocache blik met bonen

Wat zijn geocaches

Logboek dat gebruikt wordt tijdens geocaching

Een traditionele geocache wordt, door een geocacher, geplaatst in een waterbestendig bakje. Hier wordt o.a. een logboek (met pen of potlood) en items om te ruilen in gestopt. Vervolgens worden de coördinaten van de cache vastgesteld.

De coördinaten worden samen met andere details over de locatie online gedeeld. Andere geocachers kunnen deze details dan vinden en buiten opzoek gaan naar de cache met hun GPS systeem.

Als een geocachers een cache vindt, schrijft hij/zij dit op in het logboek en online op de site. De cache wordt weer terug gestopt, zodat ook andere het weer kunnen vinden.

De items om ruilen mag de vinder meenemen van de cache in ruil voor een vergelijkbaar item.

Bugs en Geocoins en andere geocaching schatten in een cache

Deze geocache schatten worden in de geocaching wereld vaak “swag” genoemd en hebben vaak geen hoge waarde, maar ze kunnen wel sentimentele waarde hebben.

Op het logboek na bevat een cache vaak aparte munten of valuta’s, klein speelgoed, sierlijke knopen, CD’s of andere geheugenkaarten (met data), of boeken.

Hoewel het niet verplicht is leggen veel geocachers ook weer persoonlijke spullen terug in de cache, zoals persoonlijke Geocoins, spelden of zelfgemaakte spullen. Hiermee kunnen ze aantonen dat zij bij de cache geweest zijn.

Wegwerp camera’s zijn erg populair, omdat de vinder dan een foto kan nemen die dan kan worden geupload naar de Geocaching website die hieronder genoemd wordt.

Andere populaire items in een cache worden “hitchhikers” genoemd. Dit zijn vaak Travel Bugs of Geocoins. Deze hitchhikers hebben speciale data dat online verwerkt en gevolgd kan worden door andere.

Geocachers die een Travel Bug of Geocoin in een cache plaatsen stellen vaak specifieke taken aan het vinden van hun traceerbare items.

Voorbeelden van deze taken zijn om de items te plaatsen in een specieke cache ergens ver van huis, of om te reizen naar een specifiek land, of om een reis sneller en verder af te leggen dan andere geocachers in een reis.

Een kammetje en travelbug voor het gebruik tijdens geocaching

De regels van geocaching

Geocache websites hebben hun eigen regels voor wat aanvaardbare geocache publicaties zijn. Gemeentes en andere landeigenaren publiceren daarnaast vaak ook eigen richtlijnen voor geocaching. Een algemene geocache regel is om hinder en onrust voor anderen te voorkomen. Andere algemene regels zijn om andere niet in gevaar te brengen, schade aan de natuur te minimaliseren en privé-eigendommen te respecteren.

Lockpicking en geocaching

Speciale caches die gebruikt worden samen met lockpicking technieken
Foto is gemaakt door jg425 van het Geocaching Forum

Met geocaching heb je soms ook opdrachten waarbij de laatste container is beveiligd, bijvoorbeeld door een hangslot. Het hangslot moet dan worden geopend volgens de instructies in de beschrijving; met lockpicking technieken en een lockpick set. Er zijn lockpicking caches op Geocaching.com te vinden in de categorieën Multi-Cache, Puzzle Cache en Traditioneel geocachen.

Er worden soms ook lockpicking workshops aangeboden als onderdeel van geocaching evenementen. Tijdens de lockpick workshops worden geocachers getraind in de technieken van lockpicking.

Op andere geocaching platformen, zoal geocaching.nl, zijn lockpicking geocaches ook beschikbaar.

Lockpicking is op deze manier een leuk onderdeel van geocaching, omdat het openen van deze geocache variant niet op andere manieren geopend mag worden. Veel geocaching gemeenschappen houden graag speciaal rekening met lockpicking door hun intern georganiseerde evenementen.

Het gevaar van geocaching

Er zijn verschillende ongelukken gebeurd tijdens het geocachen en sommige hiervan zijn zelfs verongelukt. Een bekend voorbeeld hiervan is een 21 jaar oud en ervaren geocacher. In december 2011 werd de taak uitgevoerd om een “Groundspeak cache dat er totaal niet gevaarlijk uitzag” op te sporen.

Dit ongeluk heeft tot een gigantische discussie geleden op het Groundspeak forum. Veel veranderingen werden vervolgens besproken, zoals dat cache eigenaren of Groundspeak verantwoordelijk gesteld kon worden van de gevolgen. Groundspeak, van Geocaching.com, heeft hierna de voorwaarden om deel te nemen aan geocaching bijgewerkt waar instaat dat geocachers zelf verantwoordelijk zijn voor het risico bij het vinden van geocaches.

Geocaching heeft vervolgens voor nog veel meer bekende (en ongetwijfeld onbekende) ongelukken gezorgd. Ons advies is daarom om altijd uit te kijken bij wat je doet en gaat doen bij het geocachen.

Websites over geocaching

Er zijn veel verschillende websites die geocaches online delen over heel de wereld. Het gebruik van deze websites varieert op veel verschillende manieren, zoals het delen van data.

De eerste geocache website

Op 8 mei (2000) werd het eerste geocache domein gelanceerd met als adres geocaching.com. Tegenwoordig is dit ook de grootste geocache site en is het in bezit van Groundspeak Inc., dat tegen het einde van het jaar 2000 gebruikt werd.

Deelnemer over heel de wereld kunnen gratis gebruik maken van de site. De website beweert dat miljoenen caches en deelnemers in meer dan 200 landen actief zijn.

Schuilplaatsen en evenementen moeten eerst door vrijwilligers worden goedgekeurd voordat ze online geplaatst worden.

Als je lid bent van de website, dan kan je coördinaten, omschrijvingen en logboeken van sommige caches lezen.

Geocaching.nl

Er zijn nog veel meer Geocache websites over heel de wereld bekend. In Nederland is geocaching.nl heel bekend. Deze Nederlandse geocache gemeenschap helpt je graag op weg met de start aan je geocache avontuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us on Twitter
   

5 star rating

General conditionsPrivacySitemap
© 2013-2022 Lockpickings.com